måndag 12 maj 2008

vecka 12

Då är jag på väg in i vecka 12 då, idag mår jag inte så bra men de kan ha att göra med att jag är stressad över ett prov som vi har till veckan, och sen även att Dennis åkte i morse brukar må lite sämre på måndag för att han åker då. Denna vecka får ni inte se någon bild på magen den har inte blivit större sen förra veckan.



Naglarna utvecklas. Förra veckan formades nagelbäddarna på ditt barns fingertoppar och tåspetsar. Den här veckan börjar fingernaglarna växa från dessa nagelbäddar och kommer att fortsätta att växa fram till födseln. Många barn föds faktiskt med långa fingernaglar som behöver klippas strax efter förlossningen.

Bitarna faller på plats. Den verkligt kritiska perioden i ditt barns utveckling går mot sitt slut. Mot slutet av denna vecka kommer den enorma uppgiften att bygga upp en ny kropp att vara fullbordad. Alla delar är på plats, från de små fingrarna till de små tårna. Nu har även könsorganen utvecklats, även om det är för tidigt att göra ultraljud för att fastställa om du bär på en flicka eller en pojke.

Läggdags. Den här veckan har ögonlocken bildats, men de kommer att förbli slutna tills slutet sjätte graviditetsmånaden.

Vikt och längd. Under de nästföljande 28 veckorna kommer ditt barn att fortsätta växa och utvecklas. Den här veckan väger ditt barn 8 till 14 gram och mäter omkring 6 centimeter.
Hypofysen som sitter på hjärnans undersida, börjar producera hormoner och stämbanden börjar bildas. Barnet rör sig alltmer i livmodern och kan le, rynka pannan och suga på tummen. Matsmältningssystemet klarar nu att tillgodogöra sig glukos (socker) och navelsträngen transporterar näring och avfallsprodukter mellan moderkakan och barnet.

1 kommentar:

Pluppen & Pluppan sa...

Stort grattis från oss i Sundsvall, eller Timrå rättare sagt. Det känns som igår och samtidigt som en evighet sedan jag var där du är. Räkna veckor och midjemått. Kram Anna (kusin Mickes sambo, du vet)